Etusivu | Palaute | Ohjeet | Suomeksi | Svenska | English   Kajaanin kirjasto | Kajaanin kaupunki
Etusivu > Ohjeet
Käyttöohjeet
Kirjautuminen ja rekisteröinti
Omat tietoni
Varauksen teko
Voimassa olevat varaukseni
Luettelo tietokoneista eli millaisia tietokoneita kirjastossa on


Palvelussa voi varata kirjaston asiakastietokoneita. Varauksen teko vaatii palveluun rekisteröitymistä. Tietokoneita ja vapaita aikoja voi selata kirjautumatta tai rekisteröitymättä palveluun. Kirjastoissa on myös ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata.


Kirjautuminen ja rekisteröinti

Kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortti sekä PIN-koodi. Molemmat saa kirjastosta esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Kirjastokortin ohella palveluun voi kirjautua myös sähköpostiosoitteella, kunhan sen on ensin syöttänyt palvelun omiin tietoihin (ensimmäisellä kerralla on kirjauduttava kirjastokortilla). Ensimmäisen kirjautumiskerran yhteydessä käyttäjä rekisteröidään palveluun. Kun lopetat palvelun käytön, muista kirjautua ulos. Kirjaudu ulos linkki löytyy vasemmasta palstasta.


Omat tietoni

Täydennä omiin tietoihisi nimesi. Tämä helpottaa asiointia mm. puhelimitse varausta tehtäessä tai peruttaessa. Suosikkikirjasto-kentät luovat vasempaan palstaan pikalinkit haluamiesi kirjastojen varaustilanteisiin. 1. suosikkikirjastosi mukaan tehdään oletuslajittelu Luettelo tietokoneista toimintoon.


Varauksen teko

Varauksen teko aloitetaan hakemalla vapaa aika. Vasemman palstan kirjastolinkeistä tai etusivun keskipalstan Valitse kirjasto valikosta siirrytään kyseisen kirjaston koneiden varaustilanteeseen. Tarkennetussa haussa voidaan hakea vapaita aikoja kaikista kirjastoista sekä rajata tietokonetyyppiä ja varauksen ajankohtaa. Varauksen voi tehdä myös toiminnolla Luettelo tietokoneista. Palveluun voi kirjautua myös vasta varauksen teon yhteydessä.

Kirjaston tietokoneiden varaustilanteen listaus

Antamasi hakuehdot -kohdassa on tieto listausta vastaavasta kirjastosta ja päiväyksestä. Päiväystä voidaan vaihtaa kalenterista. Varausajan pituus valitaan varausaika-kohdan painikkeista. Valinta muuttaa listausta siten, että vapaina näkyvät ainoastaan ne ikonit, joista voi tehdä valitun ajan pituisen varauksen. Tietokone ja varauksen alkamisaika valitaan klikkaamalla haluttua ikonia listauksesta. Ikonin väri kertoo koneen tyypin ja numero koneen numeron. Useissa kirjastoissa on myös ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata. Tieto näistä löytyy vasemman palstan Luettelo tietokoneista kohdasta.

Tietokoneen ja varauksen tiedot

Kun kone on valittu, siirrytään sivulle, jossa nähdään koneen tarkemmat tiedot ja varaus vahvistetaan.

Työaseman tiedoista löytyvät mm. koneen sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. koneen rajaamisesta tiettyyn käyttöön.
Varauksen tiedoissa ilmoitetaan päiväys ja varauksen alkamisaika. Varausajan pituutta voidaan vielä muuttaa valikosta. Henkilökunnalle voi jättää varausta koskevan viestin sille varattuun kenttään. Mikäli palveluun ei ole vielä kirjauduttu, on kirjautuminen tehtävä tässä vaiheessa täyttämällä sivun alaosan kirjautumistiedot. Varaus tehdään Varaa työasema painikkeesta. Varauksen teon onnistumisesta tulee ilmoitus näytölle.


Varaukseni

Tieto voimassa olevista varauksista on etusivulla tai Varaukseni kohdassa. Varausta ei voi jälkikäteen muokata, vaan tarvittaessa varaus on poistettava ja tehtävä uusi varaus. Muistathan peruuttaa varauksesi, mikäli et käytäkään varaamaasi aikaa. Varauksen voi peruuttaa myös puhelimitse.


Luettelo tietokoneista eli millaisia tietokoneita kirjastossa on

Kaikki kirjaston asiakastietokoneet löytyvät vasemman palstan Luettelo tietokoneista -kohdasta. Kirjastoa voi vaihtaa valikosta. Ikonin väri kertoo koneen tyypin ja numero koneen numeron. Punareunaiset ikonit ovat ns. jonotuskoneita, joita ei voi varata.

Kunkin koneen tarkemmat tiedot saa esille klikkaamalla koneen ikonia. Tiedoista löytyy mm. koneen sijainti kirjastossa, pisin sallittu varausaika sekä mahdolliset erikoisohjelmat ja laitteet. Lisätiedoissa voi olla huomautuksia esim. koneen rajaamisesta tiettyyn käyttöön. Sivulta voidaan myös varata aika koneelle.